Jauh perjalanan, luas pandangan

Apakah perbezaan ketara antara masjid di Qatar dan masjid di Malaysia? Salah satu yang paling ketara adalah di bulan Ramadhan. Khususnya di waktu malam, sepuluh malam terakhir.

Jika kita pergi ke masjid di Doha, solat terawih akan disambung lagi di tengah malam. Selepas solat terawih yang dibuat sejurus selepas isya’ tiada witir. Kebanyakkan masjid akan menyambung solat terawih tersebut jam antara jam 11 dan 12 dan ada juga yang akan mengadakannya lewat sedikit sekitar jam 1. Kemudian barulah ditutp dengan witir.

Masjid di Qatar tidak sunyi dari mereka yang beriktikaf, bersolat malam, membaca quran di bulan Ramadhan walaupun di tengah malam. Jika kita pergi ke banyak masjid/surau di Malaysia, ia akan sunyi pada waktu tersebut, malah ia juga mungkin dikunci! Satu perbezaan yang sangat ketara.

image

Gambar hiasan : Di dalam salah sebuah masjid di Doha

Memang tidak salah qiyamulail di rumah saja di bulan Ramadhan, tapi kehadiran di masjid boleh dijadikan kayu ukur secara kasar.

Bolehlah dibayangkan, jika yang beribadat di masjid hampir tiada langsung, berapa ramaikah yang beribadat secara bersendirian? Dan bolehlah juga dibayangkan, jika di tengah malam pun masjid agak meriah, sudah tentu tidak kurang rumah yang penghuninya beribadat.

Benarlah kata pepatah, “Jauh perjalanan, luas pandangan”. Sebenarnya persekitaran, rakan, bentuk aktiviti seharian kita, mempunai “cumulative effect”/kesan terkumpul pada diri kita. Semoga segalanya baik bagi kita. Syukurlah kita berada di Qatar! Semoga kita dapat memanfaatkannya. Hitunglah tahun yang berlalu kita di sini, apakah yang telah kita capai? Adakah pencarian rezeki semata-mata? Ingatlah kepada Allah kita kembali!

Dialah Yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rezki-Nya. Dan hanya kepada-Nya-lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan.  Al-Mulk:15

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s