Solat Witir di Bulan Ramadhan saja?

Solat witir adalah solat yang dikerjakan oleh Rasulullah s.a.w. setiap malam, bukan di bulan Ramadhan saja. Ia adalah solat yang sangat dijaga oleh para sahabat. Malah, jika tertinggal solat witir tersebut, kita dianjurkan untuk menqada’kannya.

Ia adalah satu ibadah yang ditekankan sehingga Imam Abu Hanifah berpendapat ia adalah wajib walaupun majoriti ulamak lain berpendapat ia adalah sunnat muakad. Dalam masyarakat kita, sebahagian solat sunat lain lebih ditekankan sedangkan solat witir itu lebih utama.

Malahan, setelah Ramadhan berlalu, solat witir dipinggirkan. Jika kita tidak bangun qiyam atau risau tidak terbangun, ia bolehlah dikerjakan sebelum tidur. Paling minima, selepas dua rakaat sunat selepas solat isya’, kita kerjakan satu rakaat solat witir. Witir bermaksud ganjil. Allah itu esa dan menyukai witir. Semoga kita semakin hampir dengan Allah dengan solat witir kita.

Rujukan:

http://www.jamaat.net/ebooks/Fus/fus2_13.html

Gambar hiasan: Bermunajatlah di satu pertiga malam terakhir kerana Allah berjanji mengabulkan doa hambanya dan mengampunkannya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s