Pulangan pelaburan yang berganda

Dewasa kini, masyarakat kita telah mulai sedar bahaya riba dan pentingnya meraih rezeki yang halal, Alhamdulillah. Walau bagaimanapun, kebiasaannya, oleh kerana pelaburan berunsurkan syariah mempunyai skop yang agak kurang dari pelaburan konvensional, keuntungan yang biasa diperolehi juga mungkin agak kurang.

Sudah tentu ini terjadi apabila pelaburan syariah tidak terlibat dalam unsur kezaliman/peras-memeras /leverage trading sistem konvensional dan riba yang wujud sekarang yang telah mengawatkan ekonomi sedunia baru2 ini. Sudah tentu ini terjadi apabila pelaburan syariah tidak mendapat bahagian untuk pusat perjudian atau yang agak tinggi dan perniagaan yang memuaskan nafsu/ketagihan seperti arak, rokok dan sebagainya.

Persoalannya, di mana kita nak laburkan wang kita jika alternatif yang kita ada membawa pulangan yang lebih kecil?

Ada beberapa perkara yang perlu difahami oleh seorang mukmin. Bagi seorang mukmin, punca rezekinya boleh datang dari pelbagai sumber yang tidak sangkakan dan dalam bentuk yang pelbagai juga, bukan sahaja dalam bentuk wang. Nikmat kesihatan, anak-anak yang taat, hidup yang harmoni dan tenang, ilmu dan amal yang bertambah, terselamat dari musibah yang kita ketahui ataupun tidak, semuanya itu adalah cara2 Allah menganugerahkan nikmatnya kepada kita dan ini semua tidak ternilai.

Bila kita berinfaq kerana Allah, ganjaran yang akan didatangkan kepada kita adalah berlipat ganda. Dapatkah ini semua disamakan dengan keuntungan konvensional yang mungkin mengatasi keuntungan pelaburan syariah sebanyak 2-3% setahun misalnya?

Insurans atau takaful? Credit card Islam atau konvensional? Islamic financing atau conventional loan? Islamic banking atau tidak? THE CHOICE IS CLEAR.

Takutlah pada Allah dan mari kita sama2 membersihkan harta kita, semoga hidup kita diberkatinya dan tiada lagi batu penghalang kita untuk berjaya dunia dan akhirat!

myinfaq

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s